Bakgrund

Utbildad av Inge Sandelius som har jobbat som pianobyggare och pianotekniker sedan 1990. Vi har tillsammans renoverat flera instrument från grunden enligt Sandelius metod. Metoden bygger på att man tar isär hela instrumentet och börjar från grunden med allt material som går att återanvända. Det är en speciell metod som är tidskrävande men leder till fantastiska resultat. Bl a har jag varit med och renoverat Steinway flygeln som står i Hudiksvalls kulturhus enligt den metoden.

piano, instrument, keyboard-4487573.jpg
workshop, factory, production-4510700.jpg

Vad innebär en stämning?

Jag stämmer med hjälp av den senaste tekniken och förståelsen kring vad toner, deltoner och frekvenser är. Det kan låta lite skumt, men en ton är faktiskt mer än bara en ton. Varje ton innehåller såkallade deltoner som är en mulipel av grundfrekvensen. Lägsta A på en flygel har grundfrekvensen 27HZ, vilket innebär att den har en svävning som svävar 27 gånger per sekund. Men samma sträng svävar även 54, 81, 107 osv gånger per sekund. När man stämmer är själva grundfrekvensen inte alltid det som är det intressanta, utan det är förhållandet mellan olika toners deltoner och hur de överlappar som leder till ett harmoniskt eller inharmoniskt resultat.

Justering och reparationer

En flygel eller ett piano innehåller väldigt många delar och varje gång man spelar en ton så sker ett litet slitage på de olika mekanismerna inne i instrumentet. Filtar slits, hammarna packas ihop, axlar blir lite böjda, träet sväller/torkar som leder till sprickor etc. Det är ett moment som ska utföras och fungerar inte någon del av momentet optimalt så känns instrumentet inte alls lika roligt att spela på. Har inte hammarna slipats på länge så är det stora tillplattade skåror i de som gör att karaktären på ljudet blir väldigt tråkig och det kan få massa tråkiga bieffekter för hur deltonsspektrat ser ut.

piano, keys, music-3138964.jpg